Skip to main content
25 januari 2021

Spelregels van het thuiswerken

De situatie

Thuiswerken vanwege corona, een sneeuwstorm of een staking van het openbaar vervoer en je vindt jezelf weer werkend terug aan de keukentafel. 

Spelregels website

Of je thuiskantoor, als je vaker met dit bijltje gehakt hebt. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels voor thuiswerken?

1. Doe hetzelfde als wanneer je naar kantoor gaat

In je joggingbroek achter de computer, het lijkt comfortabel maar leidt af van wat je gaat doen, werken. Bereiden je mentaal voor op je werkdag. Koffie en ontbijt gewoon rond half 8. Het is net alsof je naar kantoor gaat. Plan een uur in voor lunch en andere afleiding, of ga even naar buiten voor een wandeling, dan is thuiswerken heerlijk.

2. Zorg dat je veilig kunt werken

Met beveiligde wifi en een goede vpn-verbinding werk je op afstand net zo fijn als op kantoor. Met online tools als Skype of Teams kun je eenvoudig samenwerken vergaderen en klanten te woord staan.

3. Houd het sociaal

Maak het thuiswerken ook een beetje sociaal. Heb je geen collega’s om mee samen te werken of te skypen, plan dan een online ontmoeting met een andere thuiswerker. Door even te sparren over het werk kun je elkaar echt helpen als je vragen hebt.

4. Voed het thuisfront op

De ideale thuiswerkplek is een aparte werkkamer of thuiskantoor. Daar kun je rustig werken zonder gestoord te worden door partner en kinderen. Heb je geen aparte ruimte waar je kunt werken, creëer dan een aparte werkhoek in de woonkamer. Dan zien partners en kinderen meteen dat je niet als verzorger en aandachtsgever in huis bent, maar om te werken. Met kleine kinderen is dat extra lastig, dus een aparte werkruimte met deur zou dan ideaal zijn.