Voordat je een verzekering kiest maak je eerst een inschatting van de risico’s die je als ondernemer gaat lopen. Sommige risico's kun je beheersen door een buffer achter de hand te houden, maar er zijn ook risico’s waartegen je je beter kunt verzekeren.
Welke verzekeringen je nodig hebt bepaal je zelf, want iedere ondernemer is uniek.
Dit zijn de meest gekozen verzekeringen voor ondernemers.
1. Arbeidsongeschiktheid verzekering (AOV)
Wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt hoef je niet op steun van de overheid te rekenen. Het is verstandig om je tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. En AOV verzekering is kostbaar maar deze kosten zijn wel weer aftrekbaar van de belasting.
2. Broodfonds (alternatief voor AOV)
Ben je een jaar ondernemer? Dan is een Broodfonds misschien iets voor jou.
Het Broodfonds is voor zelfstandigen met en zonder personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV. Uit allerlei beroepen kun je meedoen aan een Broodfonds.
3. Bedrijfs aansprakelijkheid (AVB)
Heb je al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering daarmee dek je bedrijfsmatige risico's niet af.
Als ondernemer zul je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat je verzekerd bent voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden.
De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.
4. Beroeps aansprakelijkheid
Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat je beroepsfouten maakt en daardoor financiële schade veroorzaakt bij je opdrachtgever.
Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen.
Wat is het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid
Deze twee verzekeringen worden vaak door elkaar gehaald omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.
- Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je opdrachtgever.
- Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.
5. Rechtsbijstand verzekering
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.
Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.
Een particuliere rechtsbijstandverzekering is ook hiervoor niet genoeg.
6. Inventaris verzekering
Met een inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld bij inbraak, diefstal of brand.
Wanneer je vanuit huis werkt moet je controleren of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert, vaak is dat niet het geval.
Voor laptops en camera's heb je een aparte verzekering nodig, zodat deze apparaten ook verzekerd zijn wanneer je ze buitenshuis gebruikt.
7. Voorraad verzekering
Heb je een webshop of fysieke winkel? Dan heb je waarschijnlijk ook een aardige voorraad liggen. Met de voorraadverzekering verzeker je de hele bedrijfsvoorraad. Wanneer er schade ontstaat door brand of wateroverlast, helpt een voorraadverzekering je om weer snel aan de slag te gaan.
8. Pensioen
Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW. Dat is meestal niet genoeg om onbezorgd van je oude dag te genieten.
Om je AOW aan te vullen, kun je een verzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Je kunt natuurlijk ook zelf sparen, maar dat vergt wel de nodige discipline.
Erg handig om prijzen van verzekeringen met elkaar te vergelijken is de vergelijkingssite yezzer.