Skip to main content
16 februari 2021

Veilig thuiswerken

Veilig werken omdat het moet!

Natuurlijk wil je dat je eigen online gegevens en data veilig zijn voor hackers. Als je verwerker bent van persoonsgegevens van derden dan ben je tevens wettelijk verplicht te zorgen dat de data die je verwerkt veilig is.

Beveiliging

Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Werk je voor een bedrijf, dan zijn zij eindverantwoordelijk. Als zelfstandig ondernemer ligt die verantwoordelijkheid bij jou. Dit betekend dat computers en netwerksystemen waarmee je werkt ook goed beveiligd moeten zijn.

Wat kun doen om veilig te werken?

 • Maak gebruik van een beveiligd (wifi)netwerk.
 • Beveilig je netwerk met VPN (Virtueel Privénetwerk)
 • Houd rekening met het ontvangen van phishingmails en valse e-mails omtrent het Coronavirus. Criminelen maken gebruik van de huidige ontwikkelingen en versturen phishingmails en verspreiden malware. Ga niet in op de phishingmail.
 • Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht of van een onbekende afzender zijn.
 • Ga bewust om met informatie thuis en wat je bespreekt in berichtenapps of tijdens een videoconferentie.
 • Maak gebruik van hard- en software die Up-To-Date is.
 • Wees voorzichtig met het installeren van applicaties.
 • Gebruik goede Up-To-Date Anti Virus Software.
 • Beveilig je computer met een sterk wachtwoord.
 • Beveilig je online accounts met een sterk wachtwoord.

Beveilig je thuisnetwerk

Veel thuisnetwerken zijn slecht beveiligd. Als je online thuis werkt is beveiliging extra belangrijk, het zijn namelijk niet alleen je eigen gegevens die dan onveilig zijn, maar ook de (klant/collega) gegevens waar je mee werkt. Zorg dus dat je netwerk beveiligd is.

Hoe beveilig je je wifi netwerk?

De standaardinstellingen van de meeste netwerken routers zijn niet veilig, er worden vaak standaard wachtwoorden gebruikt die door een hacker eenvoudig te raden zijn. Het is dus aan te bevelen om het wachtwoord van je router te wijzigen, gebruik een sterk wachtwoord.

Maak gebruik van een VPN dienst!

Om je thuiswerk netwerk nog beter te beveiligen kun je gebruik maken van een VPN dienst. Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd.

Dit heeft meerdere voordelen

 • Je bent anoniemer op het internet, Je IP-adres en locatie zijn niet langer voor iedereen zichtbaar
 • Je bent veiliger op het internet, de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen
 • Je bent vrijer op het internet, door andere IP-adressen te gebruiken, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn

Op https://www.vpngids.nl/vpn-info/ kun je een allesomvattende uitleg vinden over een Virtual Private Network (VPN). Via deze pagina kan ook veel achterliggende informatie gevonden worden, zoals de werking, het verbinden en het gebruik van een VPN.

Lees alles over veilig internetten

Gebruik sterke wachtwoorden

Veel mensen gebruiken een of enkele verschillende wachtwoorden en vaak ook te makkelijk te raden. Het bedenken van goede wachtwoorden die je ook nog kunt onthouden is niet zo eenvoudig, maar ze opschrijven in een agenda of op een notitieblok is al helemaal geen goed idee. Gebruik daarom een wachtwoord manager.

Wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in één aanval meer accounts gehackt kunnen worden.

Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone.

Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

Op de website van de Consumentenbond vind je de uitslag van een test waarin wachtwoordmanagers met elkaar zijn vergeleken*.