Skip to main content
1 maart 2021

Het belang van goede webhosting

Als ondernemer heb je natuurlijk een website, mogelijk zelfs een webshop. 

Webhosting - webserver

Dan wil je natuurlijk de beste webhosting hebben voor jouw website of webshop?

Waar moet je op moet letten bij het kiezen van de beste webhosting, wat webhosting kost en hoe groot de invloed van webhosting is op jouw website of webshop.

Waar moet je op letten
bij het kiezen goede webhosting

Er zijn zoveel verschillende hostingpartijen met allemaal verschillende hostingpakketten, dat maakt het lastig om de juiste keuze te maken. We zetten de belangrijkste vereisten voor je op een rijtje.

Schijfruimte

De schijfruimte is erg belangrijk, hoeveel MB/GB is er beschikbaar. Niet alleen je website, maar ook de database en de e-mails maken gebruik van die ruimte. Heb je te weinig schijfruimte, dan kun je geen e-mails meer ontvangen, geen nieuwe content aan je website toevoegen.

Dataverkeer

De hoeveelheid dataverkeer die je nodig hebt is afhankelijk van het aantal bezoekers op je website. Afbeeldingen, video’s en downloadbare documenten op je website kunnen het gebruik aan data enorm vergroten. Als je een beperkte hoeveelheid data mag gebruiken moet je vaak extra betalen als je meer nodig hebt.

Beveiliging

De beveiliging van je website is erg belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat je website wordt gehacked of dat een DDoS aanval je website onbereikbaar maakt. Kijk daarom wat jouw hostingpartij te bieden heeft om jouw website te beveiligen. Een SSL certificaat is ook belangrijk, dit zorgt voor een beveiligde verbinding. Zonder SSL certificaat zullen browsers jouw website niet vertrouwen en zullen bezoekers jouw website mijden. Een SSL certificaat is vaak gratis, maar soms moet je er extra voor betalen.

Klantenservice

Een goede en snelle klantenservice ook belangrijk, vooral als je weinig of helemaal geen verstand hebt van webhosting. Je wilt natuurlijk altijd snel antwoord op je vragen. Geeft de hostingpartij telefonisch support en/of wat is de reactietijd bij vragen per e mail. Er zijn ook hostingpartijen die jouw vragen snel behandelen via chat..

De kosten

Goede webhosting mag natuurlijk wat kosten, zie het als het huren van digitale bedrijfsruimte. Toch wil je dat de kosten in verhouding zijn. Wie wil er €100,- per maand betalen voor een eenvoudige zakelijke website.
Er zijn ook hostingpartijen die je een korting geven, maar je het 2e jaar van je contract gaat de prijs opeens flink omhoog. Kies daarom een hosting partij waar je altijd hetzelfde betaald.

Soorten webhosting

Er zijn veel verschillende soorten webhosting, daarom is het goed te weten welke soort hosting het beste is voor jouw website.

Shared webhosting

Shared webhosting betekent dat je de serverruimte deelt met andere klanten. Jouw website staat met veel andere websites op één server. De capaciteit van een shared webhosting server wordt dus verdeeld over een groot aantal websites. Als de hoster veel websites op een shared platform heeft draaien en met onvoldoende capaciteit kan dit nadelig zijn voor de snelheid van jouw website. Shared hosting is echter wel de voordeligste hosting oplossing.

Managed webhosting

Bij managed webhosting wordt het onderhoud van de VPS, dedicated server of geïnstalleerde software verzorgd door de provider. Handig als je er zelf geen omkijken naar wilt hebben.

VPS webhosting

VPS is enorm robuust en flexibel waardoor je als het ware je eigen server-netwerk lanceert en beheert. Technische kennis is een vereiste voor deze hosting oplossing. Bij VPS deel je de server niet met andere websites en heb je de maximale capaciteit van de server tot je beschikken. De kosten zijn echter ook een heel stuk hoger.

SSL beveiliging

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit betekent dat er een beveiligde laag gecreëerd wordt tussen de server en de internet browser. Door zo’n ssl beveiliging kunnen gegevens beter beveiligd worden. Je kunt een SSL certificaat herkennen aan het slotje in de zoekbalk. Wanneer je geen SSL certificaat hebt staat er “NIET VEILIG” in het rood. Als je producten en/of diensten wilt verkopen is een certificaat extra belangrijk.

Een website zonder SSL komt namelijk onbetrouwbaar over, wordt minder goed gevonden in Google en zal daarom veel minder bezoekers krijgen en dus is de kans groot dat jij geld gaat mislopen met jouw bedrijf.

Verschillende soorten SSL certificaten

Multi Domain SSL Certificaat

Dit certificaat kan gebruikt worden voor meerdere domeinen. Dit certificaat is met name interessant voor bedrijven die actief zijn in meerder landen.

Extended Validation SSL Certificaat

Een Extended Validation SSL Certificaat is in basis hetzelfde als het Single Domain SSL Certificaat. Wanneer je extra vertrouwen wil uitstralen naar de klant kun je kiezen voor dit certificaat. Dit certificaat voegt namelijk bedrijfsgegevens toe aan de adresbalk.

Single Domain SSL Certificaat

Dit is een ssl certificaat voor maximaal 1 domein. Met dit domein is je hoofddomein beveiligd. Heb je ook nog subdomeinen? Dan zijn deze niet beveiligd. Als je deze subdomeinen ook beveiligd wil hebben moet je kiezen voor het SSL Wildcard Certificaat.

Wildcard SSL Certificaat

Zoals hierboven besproken kies je voor dit ssl certificaat als je je hoofddomein inclusief alle subdomeinen beveiligd wil hebben. In je hostingpakket wordt dit certificaat weergevens als *jouwwebsite.nl.

Gratis SSL Certificaat

Bij veel hosters kun je tegenwoordig gebruik te maken van gratis Let’s Encrypt certificaten. Op het gebied van beveiliging doet het Let’s Encrypt certificaat niet onder aan de betaalde certificaten.

Welke webhosters wij aanbevelen

Combell

Combell is een heel goede webhoster met een gebruiksvriendelijk hosting platform en een professionele klantenservice die zowel per email als telefonisch (gratis) ondersteuning biedt.

Vimexx

Vimexx blinkt uit in waar voor je geld, een uitstekende klantenservice via email en chat en tegen extra betaling ook telefonisch support biedt.

Siteground

Siteground heeft datacenters wereldwijd verspreid om lokale klanten beter van dienst te kunnen zijn SiteGround is een holding van bedrijven geregistreerd in de VS, het VK, Bulgarije en Spanje en beheert vier kantoren en verschillende datacenter locaties over de hele wereld. De klantenservice is goed via email en chat, Ook telefonisch support is mogelijk.

Houd er rekening mee dat we commissies kunnen ontvangen wanneer je op onze links klikt en aankopen doet (affiliate). Dit heeft echter geen invloed op de prijs die je betaalt maar ook niet op onze beoordelingen en vergelijkingen. We doen ons best om alles eerlijk en evenwichtig te houden, zodat je de beste keuze kunt maken.