Skip to main content
9 februari 2021

Goed geluid bij online meeting

Heb je een video call of een webinar en is het geluid bij sommige gebruikers goed en bij andere gewoon niet aan te horen?

Slecht geluid en koptelefoons

Zoals je misschien al eerder hebt ervaren, geeft de ingebouwde microfoon op laptop, tablets of telefoons je nooit audio van hoge kwaliteit, waardoor videoconferenties echt lastig kunnen worden.

Goed geluid draagt bij aan een relaxte sfeer
en is minder vermoeiend en afleidend

Wat kun je doen om je geluid te verbeteren?

Met niet al de dure apparatuur en basiskennis van audio kun je de kwaliteit van je audio enorm verbeteren.

Bedenk waar je een online vergadering gaat houden of waar je geluid gaat opnemen. Als je thuis bent, kies dan een kamer met de minst weerkaatsende oppervlakte. Grote kamers met bijv. houten vloeren, zonder gordijnen zullen veel echo hebben. Kleinere ruimtes met tapijten, vloerkleden, gordijnen zoals in de slaapkamer of studeerkamer zijn beter. Minimaliseer extra geluid zoals airco, achtergrondmuziek, blaffende honden of rondrennende kinderen.

Heel belangrijk is vooraf je geluid te testen zodat je weet hoe het geluid is en wat je kan verbeteren.

Je kunt geen hele goede kwaliteit verwachten van ingebouwde microfoons. Maar als je alleen het geluid van je computer, laptop of andere devices - zoals telefoon of ipad - gebruikt, spreek dan met je gezicht naar de computer of je apparaat toe. Wend je gezicht niet af. Want sommige microfoons zijn erg klein en goed verborgen, vooral op laptops. Je kunt je laptop hoger zetten als je microfoon aan de onderkant van je laptop gesitueerd is.

Telefoon of Tablet headphones

Telefoon headsets die bij je telefoon of tablet worden geleverd, hebben het voordeel dat de microfoon zich dicht bij je mond bevindt. Als je deze gebruikt, zorg er dan voor dat je daadwerkelijk de microfoon van je apparaat gebruikt.

Veel van deze headsets werken niet goed samen met je laptop en als je ze op je laptop aansluit, maak je mogelijk nog steeds gebruik van de microfoon in je laptop. Controleer dit in de instellingen!

Headsets

Voordeel: Audio in je oor en microfoon dicht bij je mond om achtergrondgeluid te verminderen. Maar sommige headsets klinken misschien ‘klein’ alsof je een piloot bent :-).

Waar je op moet letten bij headsets om bijvoorbeeld voor Zoom te gebruiken:

  • Hoeveel de headset de echo- of achtergrondgeluid kan beïnvloedt
    (controleer dus of de ruis verminderen kan worden - Noise Cancelling)
  • Hoe comfortabel het is op je hoofd
    (het kan ook onprettig zijn op je oren en mensen afleiden omdat het groot is)

Let op!

De meeste nieuwe headsets voor telefoons hebben een TRRS-verbinding. Ze werken alleen op een apparaat dat 3 banden heeft en niet op 2 banden.

(Het meest kenmerkende verschil tussen een TRS- en TRRS-aansluiting is dat een TRS een aansluiting met 2 ringen heeft heeft en een TRRS een variant met 3 zichtbare ringen)

Mogelijk heb je een adapter TRSS naar TRS (of flash-adapter) nodig, check de specificatie van je computer / laptop.

Misschien voel je je meer op je gemak
zonder iets op je hoofd

Telefoon of Tablet headphones

Lavalier microfoons Lavaliers zijn kleine microfoons, meestal voorzien van clips voor bevestiging aan kragen, stropdassen of andere kleding, om handsfree bediening mogelijk te maken. Goed als je online lessen geeft en wanneer je moet bewegen en niet voor de microfoon kunt blijven zitten.

Lavalier microfoons zijn meestal goed compatibel met telefoon of camera echter sommige werken niet goed samen met laptops. Onderzoek de compatibiliteit met je laptop of computer. Ga vooral voor een bekend merk zoals Rode, want onbekende merken zijn mogelijk niet compatibel met je laptop.

Lavalier-microfoon neemt op in een omnidirectioneel patroon, dat wil zeggen 360 rondom, zodat ze geen kamer geluiden onderdrukken.

Externe microfoons

De eenvoudigste manier is om een usb-microfoon rechtstreeks op je computer aan te sluiten. Ga wederom voor een bekend merk zoals Blue microfoons of Rode.

De meeste USB-microfoons zijn super eenvoudig in te pluggen op je computer, selecteer invoer- en uitvoerapparaat op je conferentie-app. Je computer en je conferentie-app moeten elke keer dat je de microfoon aansluit deze herkennen.

Prijsrange tussen de 50 en 120 euro

Tonor TC-777 (rond de 50 euro)
Fifine T669 (rond de 60 euro)
Rode Microphones NT USB mini (rond de 100 euro)
Blue Microphones
Blue Snowball USB ice (rond de 85 euro)
Blue Yeti USB Mic (rond de 120 euro)

UHURU USB Condensator microfoon

Een hele fijne microfoon inclusief popfilter en arm, zeker als je hem ook gaat gebruiken voor podcasts, video’s etc. is de UHURU USB Condensator microfoon.
(rond de 65 euro)

 

De microfoon neemt de harde tonen weg, maar je moet redelijk dicht bij de microfoon zitten. In principe heeft deze microfoon geen storingen en pikt geen geen rare geluiden op. De microfoon neemt op in een ‘cardioïde patroon’, dat wil zeggen dat het geluiden van achteren afstoot. (voor luidruchtige kinderen, blaffende honden enz ..) 

Uhuru USB Microfoon
Cardioid patroon

Wat voor microfoon je kiest is afhankelijk van je budget maar ook waar je het voor wil gebruiken.

  • Is het alleen voor online meetings of ben je een beginnende podcaster dan kan de goedkoopste versie voldoende voor je zijn.
  • Wil je video en audio opnemen voor podcast, YouTube, online lessen e.d. dan zou je voor een duurdere versie kunnen gaan.

En vergeet vooral niet het geluid voor
je meeting te testen

Prijzen en winkels voor USB microfoons

USB Microfoons Winkel Prijs
Tonor TC-777 Amazon nl 40,- 
UHURU USB Condensator microfoon Amazon nl 59,-
Fifine T669 Amazon nl 63,-
Fifine T669 Bol 85,95
Rode NT USB mini Amazon nl 98,-
Rode NT USB mini Cool Blue 112,-
Rode NT USB mini Bol 105,-
Blue Snowball ice Amazon nl 58,-
Blue Snowball ice Cool Blue 60,-
Blue Snowball ice Bol 60,-
Blue Snowball ice MediaMarkt 58,-
Blue Yeti Amazon nl 119,-
Blue Yeti Cool Blue 119,-
Blue Yeti Bol 119,-
Blue Yeti MediaMarkt 119,-

Prijzen onder voorbehoud - Januari 2021

Houd er rekening mee dat we commissies kunnen ontvangen wanneer je op onze links klikt en aankopen doet (affiliate). Dit heeft echter geen invloed op de prijs die je betaalt maar ook niet op onze beoordelingen en vergelijkingen. We doen ons best om alles eerlijk en evenwichtig te houden, zodat je de beste keuze kunt maken.

Dit artikel is verschenen op de website van Webteam4u op 02 februari 2021.