Skip to main content
31 januari 2024

Permanent naar Spanje verhuisd

Samenwerken op afstand wordt steeds populairder, en na enkele jaren als digital nomad te hebben gewerkt, heb ik uiteindelijk de beslissing genomen om permanent naar Spanje te verhuizen. Werken als zelfstandige in Spanje vereist echter een aanzienlijke aanpassing. Het is essentieel om niet alleen bedreven te zijn in Spaans, maar ook goed op de hoogte te zijn van de boekhoudkundige aspecten en de lokale regelgeving.

Mijn vroegere ervaring als reisleidster in Spanje heeft me geholpen, omdat ik het land al goed kende en een redelijk niveau van de taal beheerste. Toch stuitte ik nog steeds op enkele uitdagingen. Het is van groot belang om vooraf grondig te begrijpen wat het betekent om als zelfstandige in Spanje te werken, met name met betrekking tot de complexe regelgeving en fiscale verplichtingen.

Een van de voornaamste zaken om rekening mee te houden is het feit dat de Spaanse taalvaardigheid niet alleen belangrijk is voor het dagelijkse leven, maar ook cruciaal is bij het omgaan met administratieve taken en boekhouding. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van alle verplichtingen en om onaangename verrassingen te voorkomen.

Bovendien is het handig om een goed begrip te hebben van de Spaanse zakelijke cultuur en gebruiken, aangezien dit een rol kan spelen in zakelijke relaties en samenwerkingen. Het is verstandig om proactief contact te houden met Nederlandse collega's en regelmatig te communiceren om eventuele misverstanden te voorkomen en de samenwerking soepel te laten verlopen.

Om effectief met mijn collega's en klanten in Nederland samen te werken vanuit Spanje, maak ik uitgebreid gebruik van diverse online samenwerkingstools. Het organiseren van online vergaderingen via platforms zoals Skype, Zoom en Microsoft Teams stelt ons in staat om op een efficiënte manier te communiceren en informatie uit te wisselen alsof we fysiek aanwezig zijn.

Daarnaast benutten we tools zoals Google Documenten voor het gezamenlijk bewerken van teksten en het delen van documenten in real-time. Dit bevordert een naadloze samenwerking en zorgt ervoor dat iedereen altijd toegang heeft tot de meest recente versie van bestanden.

Voor visuele samenwerking en projectplanning maak ik gebruik van tools zoals Milanote, waar we gezamenlijk ideeën kunnen delen, visuele borden kunnen maken en projecten kunnen organiseren. Dit draagt bij aan een gestructureerde en georganiseerde aanpak, zelfs op afstand.

Het hanteren van deze diverse online tools helpt niet alleen bij het overbruggen van de fysieke afstand, maar bevordert ook een effectieve en productieve samenwerking.
Door regelmatig contact te onderhouden via deze digitale kanalen blijven we op de hoogte van elkaars voortgang, kunnen we snel reageren op ontwikkelingen en blijft de teamdynamiek behouden, ongeacht de geografische locatie.

Kortom, hoewel het werken als zzp'er in Spanje zeker haalbaar is, vergt het een grondige voorbereiding en bewustzijn van de lokale omstandigheden. Wees goed geïnformeerd, bouw sterke communicatielijnen op met je collega's en zoek professioneel advies om succesvol te kunnen opereren in een internationale, op afstand werkende omgeving.

Marina de Wit